Moje století

(Moje století)
Moje století

Galerie

Mozaika příběhů ze století naší republiky ve vzpomínkách stoletých

Moje století je mozaikou příběhů ze století naší republiky ve vzpomínkách stoletých obyvatel od vzniku Československa až k jejich/její současnosti. „Malé“ osudy protagonistů z většiny regionů naší země prostupují archivními obrazy zásadních historických událostí. Dokument je dobrodružným pátráním po naší národní identitě. Po tom, kdo jsme byli a kdo jsme. Sledujeme subjektivní svědectví žijících 25 stoletých lidí v historii naší republiky.

Zásadní momenty jejich osobních příběhů sledujeme v souvislosti se společenskými proměnami od první republiky přes 2. světovou válku, 50. léta, rok 1968 a normalizaci až k sametové revoluci. Některým společenské proměny zásadně změnily směřování osudu, jiní se přizpůsobili. Výsledná mozaika zdůrazňuje individuální prožitky, postoje, názory, reflektuje proměnu času a dojímá v dotecích s dobou dávno minulou skrze bezmála zázrak žijícího stoletého člověka.

Mezi účinkujícími filmu jsou: František Hamada (104 let) – zakladatel Hradišťanu, dosud aktivní primáš hradišťských Pátečníků, vězněn nacisty, Linda Wichterlová (101 let) – lékařka, manželka Otty Wichterleho, Zdeněk Koníček (100 let) – violoncellista, koncertní mistr FOK, člen Kvarteta hlavního města Prahy, jenž v roce 1968 emigroval, Růženka Kubů (100 let) – svědkyně masakru německých vojáků v Soběslavi na konci 2. světové války, Rudolf Zajac (100 let) – voják, který bojoval na východní frontě, byl shozen z letadla do dějiště SNP, později byl aktivní v armádě a v KSČ, Anna Jordáková (104 let) – pochází z chudé slovenské rodiny, odešla do Čech, kde pracovala jako služka.

Délka akce: 104 minut
Rok výroby: 2018
Země původu: Česká republika
Žánr: dokument

Datum lokální premiéry: 2. květen 2019
Datum světové premiéry: 2. květen 2019

Informace o akci a jejím konání

Režie

  • Theodora Remundová

Scénář

  • Theodora Remundová

Kamera

  • Jakub Čálek
  • Jakub Halousek
  • Jan Šípek

Střih

  • Katarina Buchanan Geyerová

Producent

  • Olga Grossmannová
  • Česká televize